Projekat “Solarni katuni“

Bez autora
Jul 27 2011

Ministarstvo ekonomije objavilo je Javni poziv za otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori. Vrijednost nabavke je 70.000 € i ima za cilj poboljšanje uslova rada stočara na katunima, zadovoljenjem osnovnih potreba za električnom energijom. Sve zainteresovane crnogorske kompanije, koje imaju iskustva u oblasti iskorišćenja solarnog potencijala, pozvane su da, individualno ili posredstvom poslovnog udruživanja, učestvuju u izboru za najkvalitetniju i najpovoljniju ponudu. Rok za dostavljanje ponuda je 10. avgust. U želji da se što većem broju domaćinstava, koji borave na katunima, omoguće bolji uslovi života i rada, kao i da se stvore uslovi za povećavanje broja stočara na katunima, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo ekonomije pokrenuli su sveobuhvatni projekat, u kojem bi učešće državnog budžeta u investiciji instalacije solarnog sistema iznosilo 80%, dok bi učešće korisnika iznosilo 20%.

Projekat “Solarni katuni“Ministarstvo ekonomije objavilo je Javni poziv za otvoreni postupak javne nabavke za izbor najpovoljnije ponude za nabavku i ugradnju fotonaponskih sistema na katunima u Crnoj Gori.

Vrijednost nabavke je 70.000 € i ima za cilj poboljšanje uslova rada stočara na katunima, zadovoljenjem osnovnih potreba za električnom energijom, saopštilo je Ministarstvo.

Sve zainteresovane crnogorske kompanije, koje imaju iskustva u oblasti iskorišćenja solarnog potencijala, pozvane su da, individualno ili posredstvom poslovnog udruživanja, učestvuju u izboru za najkvalitetniju i najpovoljniju ponudu. Rok za dostavljanje ponuda je 10. avgust.

U želji da se što većem broju domaćinstava, koji borave na katunima, omoguće bolji uslovi života i rada, kao i da se stvore uslovi za povećavanje broja stočara na katunima, Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja i Ministarstvo ekonomije pokrenuli su sveobuhvatni projekat, u kojem bi učešće državnog budžeta u investiciji instalacije solarnog sistema iznosilo 80%, dok bi učešće korisnika iznosilo 20%.

Instalacijom fotonaponskih solarnih sistema, rješavaju se problemi snabdijevanja električnom energijom, što smanjuje potrebu za elektrifikacijom određenih područja, a energija dobijena na ovaj način je besplatna za korisnike objekata.

Fotonaponski solarni sistem obezbijeđuje direktnu konverziju solarnog zračenja (energije) u električnu energiju i može da funkcioniše samostalno, tj. da je nezavistan od elektroenergetske mreže. Na ovaj način se obezbjeđuje snabdijevanje električnom energijom u određenom vremenskom periodu u toku dana, pri čemu baterijska jedinica obezbjeđuje dva dana autonomije bez potrebe za punjenjem.

Bitno je napomenuti da veličina jednog fotonaponskog sistema (snaga panela, kapacitet baterije i sl.) zavisi od količine električne energije koja treba biti proizvedena u cilju zadovoljavanja potrošnje svih uređaja na datoj lokaciji, odnosno katunu. Pri određivanju potrebne veličine sistema mora se uzeti u obzir snaga i radno vrijeme pojedinih potrošača na jednoj lokaciji (sijalice, utičnice i drugi potrošači), kao i vrijeme autonomije sistema.

Projekti „Solarni katuni" i Montesol predstavljaju pionirske projekte u oblasti valorizacije značajnog solarnog potencijala u Crnoj Gori i primjere uspješne međuresorske saradnje i koordinacije u Crnoj Gori, navodi se u saopštenju.

Projektom se promovišu strateški principi promocije energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, kao i osnovna načela regionalnog razvoja Crne Gore, sa posebnim fokusom na razvoj sjevernog regiona kroz primjenu nisko-karbonskih tehnologija i održivi razvoj poljoprivrede.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik